Protinádchový likér z čiernej bazy

12.09.2021

Protinádchový likér z čiernej bazy

Tohto šoumena som raz ochutnala na návšteve, a hoci likéry nijako nevyhľadávam, tomuhle musím dať medailu.

Má neprekonateľne nádherou sitě karmínovej farbu a chutí delikátne a luxusne.

Receptov je veľa variantov, táto ma oslovila najviac.

Pár slov na úvod .. Plod - baza - je čierny, bobulovitý. V čerstvom stave sú mierne jedovaté, preto sa väčšinou ďalej tepelne spracovávajú. V minulosti sa v liečiteľstve používal takmer celý strom, vrátane kôry. V domácnosti sa dá použiť aj list pre urýchlenie dozrievania kompostu a tiež ako prírodný prostriedok proti mšicím. My sa teraz zameriame na plod.

Plod bazy čistí krv, pôsobí proti vírusom a baktériám, pomává vykašliavanie, mierni bolesti a horúčku.

Bazou sa dá aj predávkovať. Preto sa odporúča vnútorné použitie nepreháňať. Predávkovanie sa prejavuje hnačkami a vyrážkou.

Budete potrebovať:

  • 2,5 l plodov bazy,
  • 1 l vody,
  • 1 ruličku škorice,
  • 2 klinčeky,
  • 1 kg cukru,
  • 10 lyžíc vychladnutého espressa,
  • 1 cm vanilkového struku,
  • 0,5 l vodky alebo rumu
  • filtrovacie plátno

Baza zbavte stopiek, umyte a nechajte odkvapkať. Vo veľkom hrnci je potom mierne povarte, pridajte 1 liter vody, škoricu, klinčeky, vanilku a varte 20 minút.

Pri premiešavaní sa snažte jednotlivé guličky podrviť. Odstavte a nechajte stáť 1 deň v chlade a tme. Potom preceďte cez jemné plátno, plody vymačkajte.

Šťavu mierne ohrejte a rozpustite v nej cukor, potom pridajte kávu a odstavte. Po vychladnutí prilejte alkohol. Priebežne ochutnávajte, nech je pomer podľa vášho gusta.

Vďaka alkoholu vám likér vydrží celú sezónu.

Páči sa vám vyrábanie užitočných vecí? Pozrite sa na naše DIY sety na výrobu:

ZDJjODY