Až 87,3% rybárskych oblastí sveta je plne vyťažených, preťažených, alebo vyčerpaných

siet

Rozsah rybolovu v dnešnej podobe je neudržateľný a smeruje ku kolapsu oceánskych ekosystémov. Napriek tomu obrovské množstvá vylovených rýb končia ako odpad.

Správa Organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo OSN z roku 2012 uvádza zarážajúce závery o stave morských rybárskych oblastí. Konštatuje, že zo všetkých rybárskych oblastí sveta, je v súčasnosti 57,4% plne vyťažených, teda fungujúcich na hranici svojej udržateľnosti. Ďalších 29,9% už túto hranicu prekročili a sú považované za preťažené alebo vyčerpané a vyžadujúce ďalšie kroky na svoje obnovenie.

V konečnom dôsledku sa tak až 87,3% všetkých rybárskych oblastí sveta nachádza na hrane, alebo až za hranicou udržateľného rybolovu. Napriek rastúcemu dopytu po živočíšnych produktoch vo svete, tak má rybolov len veľmi malý priestor pre ďalší rast a už v tomto momente by bolo potrebné ho výrazne obmedziť v takmer jednej tretine všetkých oblastí.

Milióny ton morských živočíchov “omylom”

Napriek tomu sú však v rybolove zaužívané deštruktívne praktiky, ktoré okrem cielených druhov rýb, vylovujú aj ostatný morský život v podobe iných rýb, kôrovcov, korytnačiek či koralov. Tieto nechcene vylovené živočíchy tvoria podľa správy Organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo OSN (FAO) viac ako 40% všetkých úlovkov, čo tvorí približne 38,5 milióna ton, a 8% úlovkov končí ako odpad. V prípade ťažného lovu kreviet sú tieto pomery najhoršie. V ich prípade až 62,3% vylovených živočíchov končí ako odpad.

Blížiaci sa kolaps

Štúdia z roku 2005 dokonca konštatuje, že tento obrovský sektor má natoľko vážne dopady na svoje zdroje, že pokiaľ tento trend bude pokračovať, v najbližších dekádach sa celý zrúti a stiahne so sebou celé rybárske oblasti a ich ekosystémy. K rovnakým záverom prišli aj autori štúdie, ktorí skúmali dopady straty biodiverzity na fungovanie ekosystémov. Rovnako konštatujú, že pokiaľ sa súčasný trend nezmení, tak do roku 2048 môžeme očakávať kolaps oceánskych ekosystémov.

Naše rozhodnutia v stravovaní neovplyvňujú iba suchozemské živočíchy ale aj celé oceánske ekosystémy. Je len na nás, či sa rozhodneme zvrátiť súčasné trendy a zastaviť kolaps morského života a či sa radšej pričiníme o jeho rozkvet. Toto rozhodnutie robíme na tanieri. Je čas rozhodnúť sa pre udržateľné riešenia a vyradiť zo svojho jedálnička živočíšne výrobky. Je čas začať jesť pre lepší svet.

Pre viac informácií o dôsledkoch živočíšnej výroby, o vegánstve a o kampani #JemPreLepsiSvet, sledujte stránku www.veganskehody.sk

Zdroj: VegánskeHody.sk



Reklama


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *